Met het bevolkingsonderzoek darmkanker onderzoeken we of er bloed in uw ontlasting (poep) zit. Bloed in uw ontlasting kan te maken hebben met darmkanker, of een voorstadium daarvan. U doet thuis een ontlasting test die u opstuurt. Binnen tien werkdagen krijgt u te horen of er een vervolgonderzoek nodig is. Het vervolgonderzoek is een kijkonderzoek van de darm.
Waarom een bevolkingsonderzoek darmkanker?
Elk jaar krijgen ongeveer 13.000 mensen darmkanker. De meeste mensen die darmkanker krijgen, zijn tussen de 55 en 75 jaar. Het bevolkingsonderzoek is bedoeld om darmkanker zo vroeg mogelijk te ontdekken, nog voordat mensen klachten hebben. Dat maakt de kans op een succesvolle behandeling groter. U krijgt elke twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker.
Voor wie?
Het bevolkingsonderzoek is voor mensen van 55 tot en met 75 jaar. Soms is het minder zinvol voor u om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek. Of is een andere controle beter voor u. Bijvoorbeeld als u in de afgelopen 5 jaar al een kijkonderzoek van de darm heeft gehad, of als u een zeer slechte gezondheid heeft. Bespreek met uw huisarts wat u het beste kunt doen. Heeft u vragen over deelname aan het bevolkingsonderzoek? Zie Bevolkingsonderzoeknederland